~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" συντάκτες: Αγαθή Γρίβα-Αλεξοπούλου, Πάνος Αϊβαλής, Πόπη Βερνάρδου, Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~

yfos

yfos
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η Αρκαδία ένα ειδυλλιακό τοπίο



"Εt In Arcadia Ego"
...Γνωστή ρήση του περίφημου ποιητή Γκαίτε... που σημαίνει..."από την Αρκαδία είμαι κι εγώ"...και συνεχίζει... "...ξέρω την ουτοπία, είμαι συμπολίτης όσων ψάχνουν να ξεφύγουν από την ασχήμια και τα αδιέξοδα του καιρού τους, πολίτης της γης, του ζωοδότη Πάνα, της προσωποποίησης της δύναμης της Ζωής!..."
Η Αρκαδία εκείνης της εποχής, ανάμεσα στον 16ο και 17ο αιώνα, ήταν ένα ειδυλλιακό τοπίο, όπως είναι και σήμερα, και είχε εμπνεύσει τον τότε ρομαντικό κόσμο, πεζογράφους, ποιητές, καλλιτέχνες και τους έκανε να λένε την παραπάνω παροιμιώδη φράση "Et In Arcadia Ego"
 O Βιργίλιος την παρουσίασε ως την χώρα όπου επικρατεί η ευτυχία μιας ιδανικής ζωής... και ήταν τόσο η δύναμη αυτής της προβολής που ενέπνευσε τον Νicolas Poussin, στα μέσα του 17ου αιώνα, και δημιούργησε αυτόν τον πίνακα "Οι βοσκοί της Αρκαδίας", και που οδήγησε να ιδρυθεί, στα τέλη του ίδιου αιώνα, στη Ρώμη, η Ακαδημία της Αρκαδίας, η περίφημη φιλολογική εταιρεία όπου καλλιεργήθηκε ένα ποιητικό ύφος, που αντλούσε από την αρχαιοελληνική βουκολική ποίηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειδήσεις