~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" συντάκτες: Αγαθή Γρίβα-Αλεξοπούλου, Πάνος Αϊβαλής, Πόπη Βερνάρδου, Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~

yfos

yfos
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, Η γυναίκα που δεν επικαλέστηκε ποτέ το ανεύθυνο της άγνοιας

Χρήστος Ζουλιάτης

''έφυγε'' ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, το 1988
ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, Η γυναίκα που δεν επικαλέστηκε ποτέ το ανεύθυνο της άγνοιας, 

Ήταν το μικρότερο παιδί του δημοσιογράφου και διανοούμενου Στυλιανού Αλεξίου. Αδέλφια της η Γαλάτεια (αργότερα πρώτη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη), ο Ραδάμανθυς (αργότερα παντρεύτηκε την κόρη του Ζορμπά) και ο Λευτέρης - ένας ακόμη λογοτέχνης στην οικογένεια. Ανιψιός της ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος (Η μητέρα του Παύλου ήταν κόρη του Ροδάμανθυ, αδερφού της Έλλης Αλεξίου).

Η ίδια γράφει: "Στα βιβλία μου αποτυπώθηκαν οι πρώτες εμπειρίες μου από την τραγική ανισότητα που μας περιβάλλει. Όταν διορίστηκα δασκάλα σε δημοτικό σχολείο στο Ηράκλειο, βρέθηκα σε μια ατμόσφαιρα απύθμενης δυστυχίας, πρωτόγνωρης, που χτύπησε ανελέητα την πιο αθώα πλευρά της ζωής, τα μικρά παιδιά. Tα παιδιά σα να με τραβούσαν από το φόρεμα και απαιτούσαν να ζητήσω το δίκιο τους. Δεν μπορούσα να επικαλεστώ το ανεύθυνο της άγνοιας. Από τα πρώτα κιόλας βιβλία μου συμμάχησα με τους αδύνατους και τους αδικημένους. Και τη συμμαχία αυτή την κράτησα πιστά σ’ όλη μου τη ζωή".
Έμενε εδώ δίπλα, στο γραφείο μου, σε μια πάροδο της Λ. Αλεξάνδρας και φυσικά την απαθανάτισα (ευτυχώς) σε κάποια εκδήλωση για να μείνει στην ιστορία. Και το λέω αυτό γιατί, σπάνια θα δούμε φωτογραφία της να κυκλοφορεί. Βλέπετε, το σύστημα δεν την αγαπούσε γιατί, σε όλη της τη ζωή, το πολέμησε, κυρίως, με τον γραπτό της λόγο. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσω του ΕΑΜ Λογοτεχνών. Μετά από αναγκαστική προσφυγιά, λόγω των επανειλημμένων διώξεων που υπέστη από την ανάμιξή της σε προοδευτικά κινήματα, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1962. Αργότερα όμως συνελήφθη και το 1965 βρέθηκε στις φυλακές Αβέρωφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειδήσεις